Forandring. Et enkelt ord, der kan fremkalde så mange følelser – spænding, frygt, tvivl og måske endda modstand. Som psykoterapeut møder jeg ofte mennesker, der ønsker forandring, men som føler sig fastlåst i gamle mønstre.
Forandring er ikke let, men det er muligt.
Hvad er det der gør forandring så svært?
Menneske hjernen er programmeret til at søge sikkerhed.
Vores vaner – selv de dårlige – giver os en følelse af kontrol og forudsigelighed.
Når vi forsøger at ændre noget, støder vi ofte på modstand fra vores egne tanker: “Hvad nu hvis det går galt?”, “Kan jeg overhovedet klare det?”, eller “Er det virkelig det værd?”
Denne modstand er helt naturlig. Men den behøver ikke definere dig eller dine handlinger. At forstå, hvorfor forandring kan føles som en kamp, er første skridt mod at overvinde den.
Små skridt mod stor forandring
Forandring sker sjældent over natten. Det er en proces, der kræver tålmodighed og vedholdenhed. Her er tre strategier, jeg ofte bruger på mig selv:
Jeg sætter små, realistiske mål. I stedet for at forsøge at ændre alt på én gang, start med én ting. Det kunne være at stå op 10 minutter tidligere, spise en sundere morgenmad eller tage en pause fra skærmen en gang om dagen. Små sejre skaber momentum.
Jeg bruger selvhypnose og visualisering. Hypnose er en effektiv metode til at arbejde med underbevidstheden, hvor mange af vores gamle mønstre ligger gemt. Ved at visualisere den forandring, du ønsker, kan du styrke din tro på, at den er mulig, og reducere angsten for det ukendte.
TFT (tankefeltterapi) kan være med til at frigøre dig fra gamle følelser.
Mange gange er det vores følelsesmæssige bagage, der holder os tilbage. Tankefeltterapi kan hjælpe med at løsne de blokeringer og mønstre, der står i vejen for den forandring du ønsker.